Tävlar vi på lika villkor

Lite reflektioner från ett friidrotts VM som precis tagit slut, ett arrangemang som var fyllt med både glädje och sorg. Besvikelser och framgångar avlöste varandra på löpande band, om man ser med svenska ögon, har det mest handlat om besvikelser. Visserligen har vi haft en och annan svensk i final, kanske ska vi ta det som dom svenskar vi faktisk är och vara nöjda - att komma till final är väl bra, vi fick ju i alla fall vara med.


Spelens stora händelse var antagligen 100 meters finalen för herrar, Usain Bolt 9.58, en prestation som prytt löpsedlar över hela världen, och det med all rätt, eller? Vad är det som säger att en sänkning av världsrekordet på 100 meter är en bättre prestation än övriga världsrekord under ett VM. Kan det vara så att vi anser att 100 meter är en mycket häftigare gren än t ex 10 000 meter. Det kanske till och med är så att vältränade 100 meters löpare är sexigare än övriga idrottare. När det gäller Usain Bolt, betyder det att vi män bejakar vår kvinnliga sida och kan erkänna att en annan man är sexig! En svindlande tanke eller hur, förstår ni vilka möjligheter som helt plötsligt öppnar sig.


Med tanke på alla dopnings rykten som florerar runt Jamaicas sprinterlag, kanske vi skall vänta med de stora hyllningarna. Själv minns jag när Ben Jonson hyllades för sina 9.79, för att bara efter en kort tid senare anses som en av världens största fuskare. Hur är det med den artonåriga sydafrikanskan Caster Semenya, är "hon" en man eller kvinna. Friidrottsvärlden är så tveksam om detta att det just nu genomförs ett könstest på Caster. Om ett par veckor får vi reda på om guldloppet på 800 är värt sin vikt i guld och om Caster är en kvinna eller om allt bara är en förgylld fasad med endast förlorare i bakgrunden.


Var går då gränsen för att få tävla som kvinna, är det samma normer som gäller i övriga samhället (i alla fall i Sverige), att du betraktas som kvinna efter ditt nuvarande kön och inte det kön du är född till. Den som en gång varit man och valt att byta kön, mot vilka skall han tävla? Detsamma gäller naturligtvis tvärtom, dock tror jag inte det är så många transsexuella före detta kvinnor som vill tävla mot män. Vad säger IOK:s och andra organisationers regler, har dom klara regler för vem som är man och vem som är kvinna och vad är det som skiljer de båda könen åt enligt deras regelsystem. Hur gör man när deras regler går stick i stäv med det arrangerande landets lagar, vilka regler och lagar är det som gäller, kan t ex IOK:s regler gälla före ett lands lagar.


Kommentarer
Postat av: Anonym

http://sarahadil.blogg.se/

2009-08-24 @ 13:54:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0