Vad har "Lillen" med "Bajen" att göra

Självförtroende är en av de viktigaste ingredienserna inom idrotten, tror du inte på dig själv vinns inga matcher eller tävlingar. Visst kan man kämpa och ge allt men saknas det där lilla extra som avgör, spelar det ingen roll vem eller vilka som är motståndare, förlusten är ändå ett faktum.


Det finns gott om exempel på dåligt självförtroende genom åren, men tydligast av alla var nog Anders "Lillen" Eklunds, i matchen mot Frank Bruno. Redan innan matchen kom igång såg man tydligt att "Lillen" inte skulle klara mer än ett par ronder, han mötte inte Brunos blick en enda gång innan första ronden startade. Att han sen inte stod upp i mer än 71 sekunder kom inte direkt som någon överraskning med tanke på den brist på självförtroende som "Lillen" visade upp.


I lagsporter är inte det individuella självförtroendet lika viktigt, om det inte smittar av sig till de övriga i laget. En spelare är aldrig viktigare än laget, och de spelare som inte är i form eller inte har tron på sin egen kapacitet kan alltid ersättas med någon annan. Det är värre när ett helt lag saknar självförtroende och inte kan eller vågar vinna matcher, just där är mitt kära "Bajen" i dagsläget. Visst har laget spelat bra i många av de matcher som dom har förlorat, kanske till och med bättre än motståndarlaget. Men det är det där sista som avgör matcher som har saknats.


När det gäller det kollektiva självförtroendet är det inte upp till varje spelare att lyfta sig, utan de ansvariga, tränare, lagledare med flera som måste lyfta hela laget och ingjuta det självförtroende som saknas i dagsläget.  Det är först då som förlusttrenden kan vändas och laget kan börja vinna igen. Nu är det upp till Tony och dom andra i ledarstaben att använda alla medel som finns att tillgå för att få "Bajen" på rätt köl igen, och börja vinna matcher.


Många kräver Tonys avgång, och visst finns det lite substans i kraven, men jag tror ändå på den modell som "Bajen" haft den senaste tiden. Att satsa långsiktigt och ge den tränare som man anställt, tid att bygga ett lag och även få chansen att misslyckas innan framgångarna kommer. Ett lag bygge kräver tålamod och långsiktighet för att det skall hålla mer än något år, jag hoppas att styrelsen och medlemmarna tar hänsyn till detta när man diskuterar Tonys framtid i klubben.


Vi som har varit "Bajen" trogna i hela vårt liv, vet att det svänger i fotbollen och speciellt då för det lag som vi älskar så mycket. De senaste åren har förväntningarna och kraven på laget ökat, många fans minns med glädje "Guldåret" 2001, och vill naturligtvis uppleva denna obeskrivliga glädje igen. Målsättningen de senaste åtta åren har pendlat från allt till serieseger till att hänga kvar, vad målsättningen är just nu, är jag inte ens säker på att styrelsen vet. Detta ihop med ekonomiska problem, problem som verkar följa vår ordförande herr Andersson från klubb till klubb, gör inte situation lättare. För att "Bajen" skall kunna vara med och slåss i den allsvenska toppen igen krävs att det rensas upp, inte bara i laget och runt laget utan också i styrelserummet. Det är först då som fotbollslaget "Bajen" kan börja höja sin målsättning och klättra i tabellen.


Min förhoppning och tro är att som alltid så reder "Bajen" ut detta och hänger kvar i årets allsvenska, det enda som oroar mig är styrelsens sätt att hantera klubbens pengar. Jag vet inte vad som är fel, men något måste vara fel, när det saknas så mycket likvida medel, "Bajen" är ändå ett av idrotts Sveriges starkaste varumärken. Jag kan bara vädja till både styrelse och fans att vara rädda om "Bajen" som varumärke.


"Man kan inte alltid vinna, men vad spelar det för roll, vi är "Bajen" och vi är bäst ändå"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0