Svenska städer brinner

Svenska städer brinner skulle kunna vara en passande löpsedel i dessa tider. Svenska och nysvenska ungdomar sätter eld på några av de stora städernas förorter, Malmö var först men nu har det spridit sig till Göteborg och Uppsala. Jag tror inte det kommer att stanna där, fler stora och mellanstora städer i Sverige kommer att drabbas av detta till synes meningslösa våld och denna fullständigt onödiga skadegörelse.

 

Men vad gör vi och vad har vi gjort för att förhindra det som just nu händer i Sverige. Det är lätt att som politiker och myndighetsutövare sitta i TV och fördömma handlingar som någon annan gör sig skyldig till, och självklart skall vi kritisera det som händer och de som gör detta. Men vi måste också se vad det är som har lett fram till dagens situation och vad vi kan ändra på för att det inte skall hända igen.

 

Många av de ungdomar som bor i storstädernas förorter lever i ett utanförskap långt ifrån den ”verklighet” som våra styrande befinner sig i. När sedan våra folkvalda väljer att skära ner på välfärden, så är det ofta dessa ungdomar som drabbas hårdast. Fritidsgården där dom har sin trygghet läggs ner, resurser i skolan som gör att dom klara sig igenom de första nio åren dras in. Deras föräldrar blir av med jobbet och som en följd av detta också hoppet om ett bra liv.

 

Vill bara klargöra att jag inte försvarar den skadegörelse och det våld som förekommer, men jag tycker det är viktigt att titta nyanserat på det som händer och inte bara döma dessa ungdomar på förhand. Tänk dig att som 15 åring, med ett redant trassligt socialt liv, få beskedet din sista dag i grundskolan, tyvärr du duger inte i vårat samhälle, ett IG i fel ämne och detta är verklighet för många. Tyvärr verkar inte den regering som sitter eller någon annan för den delen, ta det här på allvar, man kan inte svika dessa ungdomar gång på gång och sedan kräva att dom skall ställa upp på samhällets regler och krav. Någonstans måste man möta dom på deras villkor och göra en gemensam plan för hur deras framtid skall se ut i det samhälle som vi alla vill ha. Ett samhälle där alla får plats och där vi mäts efter våra egna personliga kunskaper och förutsättningar, där varje individ är unik och har något att bidra med.

 

Tyvärr finns det en svans i samhället som är så kallade yrkesdemonstranter och uppviglare, dom finns på båda sidor av den politiska mittlinjen. Med en blodhunds skicklighet och näsa för situationer som kan leda till upplopp, rör dom sig bland missnöjda ungdomar och eldar på stämningen med målet att det skall urarta på det sätt vi har sett de senaste veckorna. I de flesta fall har dessa personer ingen koppling till de ungdomar eller det område som drabbas av meningslösa kravaller. Både den höger- och vänsterextrema sidan består av ungdomar med en ganska trygg och välordnad uppväxt, men något i deras uppväxt har gjort att dom sökt sig till ytterkligheter inom politiken och nu är deras mål att skapa oreda och kaos, underligt nog delar dom det här målet, dock har dom olika syften och framför allt skiljer sig deras slutgiltiga mål.

 

Självklart har förortens unga också ett eget ansvar för det som händer, men jag är säker på att om dom får chansen att tillsammans med politiker och myndigheter ta ett större ansvar för sin egen situation, tror och hoppas jag att detta kan leda framåt till en bättre situation för alla inblandade. Därför måste de folkvalda se till att verktygen finns, det är först då som vi kan bygga vidare på det samhälle vi en gång var så stolta över, där social rättvisa och trygghet var honnörsord och ordet solidaritet var lika självklart som det är bortglömt idag.

 

Det här handlar inte om höger- eller vänsterideal, utan är mycket viktigare än så. Det är ett gemensamt ansvar som vilar på alla medborgare, det är faktiskt vi som styr landet genom de vi valt, därför behöver vi sätta press på våra politiker, vilket parti dom än företräder, att se till att framtiden tillhör våra ungdomar.

 


Kommentarer
Postat av: Mimmi

Bra skrivet! Jag håller helt med dig. Det har börjat i vår kommun nu också! Kram

2009-09-23 @ 19:38:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0